Mer än bara katten i hemmet

Katten är det mest vanliga husdjuret i Sverige, något som säkert alla kattägare nickar godkännande till. Det är dock ganska vanligt att inte bara ha katt utan andra husdjur samtidigt. Det är dock inte så lätt att veta vad det är man kan förvänta sig när man skaffar andra djur och man redan har en katt, eller skaffar en katt när man har något annat djur.

Det enklaste sättet att få djur att samsas om huset är helt enkelt att skaffa dem när de alla är små. En katt som växer upp med exempelvis en hund kommer i regel komma bättre överens än om man skaffar en hund när katten redan är fullvuxen. En sak man dock bör vara medveten om är att det aldrig finns några garantier för hur djur av olika arter kommer att komma överens. Speciellt inte när man blandar djur som är flockdjur tillsammans med djur som naturligt sett är mer enstöringar.

Kanske det bästa kombinationen av katt och andra djur är katt och fiskar. Detta kanske låter helt fel, men så länge man inte ger katten möjlighet att komma åt vattnet utsätter man inte fiskarna för några som helst faror. Akvariet kan dessutom bli en källa av nästan ändlös fascination för katten. Vill man veta mer om akvarium och vad som krävs för att skaffa fiskar kan man besöka sajten Fiskfoder.

Katter och fåglar kanske vid första anblick är en väldigt dålig idé. Men det behöver inte alltid vara fallet. Igen kommer det fungera mycket bättre när djuren fått vuxit upp tillsammans. Många skulle dock endast rekommendera detta för innekatter då utekatter kanske redan har erfarenhet av att jaga eller till och med fånga fåglar. Storleken på fågeln kan också spela en stor roll.

Till och med råttor kan fungera tillsammans med katter, men det är igen ingen garanti att det fungerar bra. Vissa råttor kan bli stressade av katternas närvaro medan andra knappt bryr sig allt. Likaså kan katterna själva visa ett väldigt stort intresse för råttorna eller helt enkelt inte ge dem nästan någon uppmärksamhet alls.

Vill man höra lite mer om hur katter fungerar tillsammans med andra djur kan man besöka sajten Katter.nu där det finns åtskilliga berättelser från sajtens egna besökare om hur deras katter har hanterat att bo tillsammans med allt från hundar och kaniner till marsvin och råttor.