Husdjurstransport

katt-i-bil

Ibland kommer det tillfällen då man måste förflytta sina fyrfota vänner till en ny destination och avståndet är så pass långt att de måste på något sätt måste fraktas. Vi talar självfallet om husdjurstransport. Nedan följer några bra tips för två av våra vanligaste husdjur. Katten och hunden.

Katt

Katter brukar rent generellt vara svårare att frakta än hundar, även om det finns katter som till exempel fullkomligt älskar att åka bil. En del katter tycker dock inte situationen är alls lika lustig och blir näst intill stela av skräck. Med utsträckta klor klamrar de sig fast vid vad än de får tag på och utan bra planering och utrustning kan transporten bli en ren pina för både ägare och husdjur. Vi och andra källor rekommenderar här en bra kattbur som underlättar för katten själv och som förhindrar den från att löpa amok i ditt fordon.

Hund

De allra flesta hundar brukar ha lätt för att åka bil. Dessa hundar stimuleras positivt av att se det föränderliga landskapet svischa förbi och har ingen svårighet att utföra längre bilfärder. Det är dock viktigt för både hund och katt att du som ägare ser till att de inte har det för varmt (tillgång till skugga), har tillgång till både nog med vätska och syre. Regelbundna ”toalettbesök” är även ett måste och här är det ditt ansvar som ägare att veta ungefär vad ditt djur behöver. Devisen är dock att hellre göra för många stopp än för få. En hund får heller inte transporteras löst i bilen och detta är något som alltför få har kännedom om. Vi rekommenderar en rejäl hundbur avsedd för bilen. En lös hund är tung och kan göra stor skada vid en eventuell olycka och kan såklart även själv komma till stor skada om den inte transporteras på rätt sätt.

Det handlar faktiskt ofta om ganska logiska rekommendationer och bestämmelser att förhålla sig till, något som jag tror de flesta ut av oss kan leva med.