Låta katten vara ute

Det finns många aspekter att tänka på som kattägare. Har man en utekatt så finns det några saker som är extra viktiga att tänka både innan och när man börjar släppa ut sin katt.

Låt katten acklimatisera sig

Håll din katt inne den första tiden så den lär känna sitt nya boende, detta gäller både om du nyligen skaffat katten eller om du flyttat till nytt boende. Det är också viktigt att du märker din katt med någon slags identifikation, gärna chip så att man har en chans att få den tillbaka om den springer bort. Glöm inte ändra adress och telefonnummer vid eventuell flytt. Du bör också se till att din katts vaccinationer är aktuella och uppdaterade och har du möjlighet så installera en kattlucka så den kan ta sig in och ut själv.

Se till att katten är trygg

Är din katt ”den nya i området” så kan den behöva lite hjälp att jaga bort andra katter från er trädgård till att börja med och är katten van att gå i koppel så är det en bra start men bär inte ut den, katten vill själv få möjlighet att utforska och inte bli forcerad. Se till att katten har möjlighet att snabbt ta sig in om den blir rädd, ha gärna dörren lite öppen i början. Är din katt blyg så kan den behöva extra tid och sällskap utomhus för att anpassa sig till miljön och få ett starkare självförtroende.