Flytta med katten

cat

Hur tar djuren i familjen en flytt? Finns det särskilda saker man kan behöva tänka på för att förbereda och göra flytten så smidig och bra som möjlig för sina små familjemedlemmar. En flytt är en stor omställning, och oavsett om man har en innekatt eller katt som går ute så kan den behöva tid på sig för att göra sig hemmastadd i sitt nya hem. Det finns flera saker du kan tänka på som underlättar flytten.

Förändringen kan skapa oro

Själva förändringen, allt packande och sen den nya bostaden, kan skapa oro hos djuret. Se därför till att katten hela tiden har en trygg zon i hemmet. Lämna gärna kattens favoritsovplats, toalett och matplats orörda så länge som möjligt, och se till att allting är redo i det nya hemmet när katten anländer dit. Även om det kan vara mycket att göra kring flytten så är det bra om du tar dig tid att spendera tid med din katt, så den känner närhet och trygghet. Mycket av flyttjobbet kan du överlämna till professionella firmor för att själv kunna ta det lugnt och vara med katten. Flytthjälp är ett exempel liksom flyttstädning. Det finns bra firmor i hela landet, och du hittar flyttstädning Uppsala likväl som i Kiruna eller Malmö. Kolla efter goda referenser och boka hjälpen i god tid.

I det nya hemmet

I det nya hemmet kan det ta lite tid för katten att göra sig hemmastadd, precis som vi människor behöver tid på oss att bo in oss på en ny plats. Ha tålamod, spendera mycket tid hemma tillsammans med katten och ge den något extra gott att äta på sin nya matplats. Om du har en utekatt så är det bra att vänta med att släppa ut den en tid, så att den känner sig riktigt trygg och hemma på den nya adressen. Släpp gärna ut den första gången under dagtid när det är lugnt i området och när du kan vara med.

Att anpassa sig till det nya

Det kan ta tid att anpassa sig till det nya. Likaväl som vi ska göra oss hemmastadd i ny miljö så behöver även katten det. För vissa katter kan det gå snabbt att kunna sig hemma i en ny miljö medans andra tar det längre tid för. Precis som hos oss männiksor så behöver katten tid att anpassa sig. Det går inte att stressa på utan låt det ta den tid som det behövs och försök att hjälpa katten med de tips och råd som vi skrivit om i denna artikel.