Turkisk Van

turkisk vanKattrasen Turkisk van började importeras till England under 1950-talet och orsaken till att importörerna fick tycke för denna ras var för den var helt orädd för vatten. Något som är relativt ovanligt bland katter. Rasen sågs glatt simma omkring i åar och lugna vattendrag. Från England spred sig sedan rasen vidare i Europa men det är fortfarande en av de mer ovanliga raserna i många länder.

Pälsen är helt vattentät vilket kan vara en av orsakerna till att vatten inte upplevs som skrämmande. Däremot varierar längden på pälsen under året. Vintertid är pälsen varm för att skydda mot kyla och på sommaren är den betydligt kortare för att ge luft under de varma somrarna. Kattrasen känns igen på att vara kraftigt byggd, den plymiga svansen och inte minst dess ovanliga teckning. Runt om på huvudet finns det fläckar i kastanjefärg. Denna färg är ofta hela svansen av. Pälsen på svansen är yvig vilket är helt annorlunda mot pälsen på kroppen som är mer silkeslen.

Detta är en livlig, social och lekfull ras som gärna är med där det händer saker. Anses även ha en stark vilja och personlighet.